Smarta hem – teknik för alla?

Vid det här laget är väl smarta hem en term som de flesta är bekanta med. Lösningar som låter oss styra och automatisera en mängd olika funktioner i hemmet. Såhär i inledningen av 2020-talet börjar tekniken dessutom bli prisvärd och billig nog för vem som helst att investera i. En bekvämare vardag är nu något som i stort sett alla har råd med.

Det talas just nu mycket om smarta hem. Frasen syftar på olika typer av datoriserade lösningar för att styra allt från belysning till TV-apparater och annan elektronik. Ett av skälen till att smarta hem nu diskuteras mer än någonsin är för att tekniken blir allt billigare, ett smart hem är inte längre de rikas domäner. Ett exempel på ett smarta hem-system som går att få utan att gräva ett alltför djupt hål i plånboken är Plejd. Plejd är ett system som går att bygga ut över tid. Du kan börja med att göra din belysning styrbar från mobiltelefonen och senare bygga ut systemet till att inkludera andra funktioner. Om du vill spana in Plejd kan du klicka dig in på www.elkatalogen.se/varumarken/plejd, där finns hela systemet samt detaljerade instruktioner för hur det fungerar. Annars kan du läsa vidare för att få reda på fler funktioner du kan skaffa till ditt hem.

Par styr smart hemÖverraskande exempel på smart hemteknik

Till den kategori av teknik som används i smarta hem hör också en del lösningar som kan tyckas överraskande. Har du till exempel någon gång beställt någonting från ett företag på internet och haft svårt för att hitta en leveranstid då du kan vara hemma och ta emot paketet? Med smart teknik är det ännu ett fenomen i raden som kommer att förändras. Med ett smart lås på din ytterdörr kan leverantören låsa upp dörren med sin mobiltelefon, med en unik kod som endast hon eller han har tillgång till, och ställa in varorna hos dig. Utan att du behöver vara hemma.

Teknik som underlättar vardagen

Bortsett från att tekniken blir allt billigare är förstås bekvämligheten det yttersta skälet till att smart teknik för hemmet håller på att bli såpass populärt. Bara en sån sak att du med smart teknik kan ordna kvällsmaten på distans. Med några enkla förberedelser innan du lämnar hemmet på morgonen kan du med ett enkelt knapptryck slutföra matlagningen så att den står klar att äta när du kommer hem. Andra applikationer inkluderar självbevattnande blomkrukor, ugnar som rengör sig själva och har automatiska påminnelser om det skulle vara så att du glömmer att stänga av dem.

mobiltelefonSmart teknik är ett bra val för miljön

Det är också värt att nämna att smart teknik kan vara ett smart val för miljön. Många av de här tekniska lösningarna kommer med den adderade bonusen att de kan spara på energikostnader. Inte minst för att det går att ställa in tekniken till att stänga av sig själv när den inte används eller när du befinner dig på ett visst avstånd från hemmet. Samma lösning går förstås att använda också när du befinner dig i hemmet, att exempelvis lampor slås av när du lämnar rummet.

Scroll to top