Smartare rea-shopping

Nya prylar kan vi inte få nog av, vilket gör att vi gärna köper fler även om vi inte har behov av det och det kan ibland kännas i plånboken. Vi behöver inte dra in på antalet inköp, men det går att planera dem för att det inte ska drabba din ekonomi lika hårt. 

Efterfrågade varor tenderar att gå upp i pris när det är säsong för dem. Utbud och efterfrågan är en stor faktor i butikens prissättning. Tänker vi efter behöver vi som konsumenter inte bli drabbade av denna prishöjning. På hösten stiger priset för jackor, barnkläder och teknikprylar. Bildskärmar och tv-spelstillbehör har även tendensen att bli dyrare när mörkare tider kommer. 

När ska jag spendera?

Det kommer dagar som Black Friday, Cyber Monday och Singles Day under hösten. På dessa dagar brukar priserna sänkas med ungefär 30 procent, ibland mer och ibland mindre. Black Friday sägs vara den billigaste dagen på året och därför är det smart att lägga sina planerade inköp på denna dagen. Varför ska vi behöva betala mer för något när vi kan fynda?

Black Friday är som känt en fredag och efter helgen kommer Cyber Monday. Många företag har utnyttjat att dagarna ligger nära anslutet till varandra och har förlängt rean och döpt detta till Cyber Weekend. Från fredag till måndag kan du därför fynda varor till rabatterade priset och du behöver inte stressa dina inköp. 

Var försiktig med spontanshoppingen

Gör lite research innan du shoppar. Planera dina inköp och se efter vad det är du ska shoppa under readagarna för att spara pengar. Om vi släpper loss utan att ha en plan kan det vara lätt att göra köp som inte är genomtänkta och vi spenderar onödigt mycket pengar. När priserna är sänkta är det lätt att köpa fler saker än vad du tänkt dig och därför har vi tagit fram några korta frågor du kan ställa till dig själv för att planera ditt shoppande.

  • Behöver jag denna? Den enklaste men samtidigt svåraste frågan av dem alla.
  • Hur mycket sparar jag? Ibland kan butiker vara luriga kring prissänkningen. Kolla gärna prisutvecklingen över tid.
  • Kommer jag ha användning av prylen eller kommer den ligga och skräpa?
Scroll to top