Vad är en kryptovaluta?

Under de senaste åren har kryptovalutor blivit extremt populärt. Så vad är det egentligen?

Kort och gott så är det precis vad det låter, en digital valuta. Precis som alla andra valutor så rör sig priset både upp och ner. Den stora skillnaden med en kryptovaluta är att den är helt decentraliserad. Vilket innebär att banker och myndigheter inte har någon insikt och är således helt privat.

Vad är bra med kryptovalutor?

Människor ser väldigt olika på kryptovalutor i dagsläget. Vi har en sida som anser att det kommer att bli framtidens valuta och teknologier och den andra sidan tycker att det enbart är en bluff. Genom att inte ha en kompetens bakom funktionerna och öppenheten kryptovalutorna har i sin uppbyggnad så stirrar de sig rätt blinda. Det som är bra med olika kryptovalutor är dels att du kan skicka en betalning till någon annan vart som helst i världen på bara någon minut, där avgiften är en fraktion av vad banken hade tagit i avgift. Tar vi bitcoin som ett exempel så är det bestämt hur många bitcoin som finns och kommer finnas. Detta menas ju då med att inflation inte kommer att påverka bitcoin. I USA och många andra länder så trycks det pengar hela tiden vilket får varje sedel att bli mindre värld. Då man förr kunde köpa matvaror för låt oss säga 5$ så kan du nu knappt få en glass för samma pengar.

Hur ser framtiden ut för kryptovalutor?

Framtiden ser otroligt ljus ut då många stora företag anställer personal som har bakgrund inom kryptovalutor. I Sverige försöker de utveckla en E-krona som ska fasa ut våra traditionella sedlar. Genom Covid-19 så har detta påskyndats men frågan är om en E-krona kommer att göra någon nytta. Om inte möjligheten finns för att skicka pengar i en lokal valuta till någon utan stora avgifter så anses E-kronan totalt värdelös.

Scroll to top